Buła ze smakiem. To nazwa mojej strony. Lubię gotować, podpatrywać jak robią to zawodowcy. Tu kilka ciekawych i prostych przepisów na bardzo smaczne dania. Czyli Buła smakuje. Zasmakujcie i Wy.

Krewetki

Krewetki mogą służyć zarówno za przekąskę, jak i danie główne. Wszystko zależy od sposobu podania. W większości sklepów można już je kupić bez większego problemu. Wybierać można spośród mrożonych, w zalewach czy przyprawach. Tym razem wystąpią one w roli dodatku do sałatki.

 

Kaczka

Od lat króluje na polskich stołach i związana jest z naszą tradycyjną kuchnią. Współcześnie nieco zapomniana, ale nadal ciesząca się uznaniem wśród smakoszy. Kaczka tradycyjnie przygotowana zawsze będzie popisowym daniem w każdym domu. Jako dodatek do kaczki proponuję placki, choć zapewne część osób będzie zdziwionych taką propozycją. Placki ziemniaczane, które są dodatkiem do dzisiejszej potrawy, zachęcam aby zrobić w nieco inny sposób. Do tradycyjnie startych z cebulką i ząbkiem czosnku ziemniaków dodajmy cukinię i marchewkę (w proporcji jedna część ziemniaków i po pół porcji warzyw)– będzie pysznie! Spróbujcie!

 

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar sprawdza się zarówno latem jak i zimą. W zimne dni przypomina nam smaki lata, a w gorące, staje się orzeźwiającym daniem głównym. W czasach stawiania na „fit” niejedna Pani i niejeden Pan będą zadowoleni z jej smaku. Do przygotowania niewiele trzeba, pierś z kurczaka, warzywa, zioła i pasja gotowania.

Bitek wołowych w sosie kurkowym

Bitki wołowe przeważnie podaje się w sosie własnym, wraz z Panem Jackiem chcę zaproponować sos kurkowo-śmietanowy. Proponuję Państwu kuchnię popularną, ale z nutką nowoczesności. A w gotowaniu najważniejsza jest dla mnie rodzina, wspólne przygotowywanie potraw i przede wszystkim przebywanie ze sobą

Schab

Schab z kością, to sposób podania już rzadko widywany w kuchniach. Dzisiejsza potrawa wymaga nieco więcej zaangażowania i pracy w jej przygotowaniu. Proponuję, aby wcześniej – na 24 godziny przed smażeniem – zamarynować go w soli, pieprzu i posiekanym tymianku. Schab grillujemy w „kratkę”, dajemy do pieca z masłem na górze, razem z zapiekanką ziemniaczaną na 180 st. na ok 15 min (w zależności jaki gruby jest kawałek mięsa). Mam nadzieję, że pomogłem w zaproponowaniu przepisu na rodzinny obiad. Smacznego!

Ser Kozi

Nieprzekonanych zachęcam do zapoznania się z smakiem sera koziego. Ci, którzy ten smak już znają i lubią, mam nadzieję, że zaczerpną inspiracji, jak można go podać w roli przystawki. Coraz więcej osób lubi ten specyficzny smak. W roli dodatków niezbędnych do przygotowania tego dania proponuję mango i szynkę parmeńską. Warto eksperymentować smakami.

Moi drodzy. Kolejne przepisy już wkrótce!